Αποκλεισμένη ακτοπλοϊκά η Θεσσαλονίκη

Αποκλεισμένη ακτοπλοϊκά η Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 9450/29.04.2010

Προς Υπουργό:

Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Για άλλη μια χρονιά η Θεσσαλονίκη θα μείνει χωρίς ακτοπλοϊκές συνδέσεις παραμονές του καλοκαιριού. Αρνητικές είναι οι προοπτικές, όσον αφορά την προσθήκη δρομολογίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την τρέχουσα χρονιά, δεν θα δρομολογηθεί ούτε καν το ταχύπλοο που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις προς τα νησιά των Σποράδων. Έτσι η Θεσσαλονίκη είναι ακτοπλοϊκά αποκλεισμένη και το μοναδικό επιβατικό πλοίο που εκτελεί δρομολόγια είναι το πλοίο «Θεόφιλος» προς Λήμνο, Μυτιλήνη και Χίο. Τα περισσότερα δρομολόγια για τα νησιά των Κυκλάδων είναι συγκεντρωμένα στον Πειραιά και στην Ραφήνα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες της Θεσσαλονίκης να αναγκάζονται να μεταβούν είτε στον Βόλο για δρομολόγια προς τις Σποράδες, είτε στον Πειραιά και τη Ραφήνα για δρομολόγια προς τις Κυκλάδες.

Είναι αδιανόητο το λιμάνι μιας πόλης 1,5 εκατ. ανθρώπων, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, να είναι ακτοπλοϊκά αποκλεισμένο και να μην διαθέτει δρομολόγια, για να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο αδιαφορεί για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της Βόρειας Ελλάδας, να επιληφθεί άμεσα του θέματος ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου. Προτού, λοιπόν, να είναι αργά και προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πρέπει να επανεξετάσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμανιού, με προσθήκη δρομολογίων προς τα νησιά μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να δρομολογηθούν άμεσα πλοία από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να σταματήσει η ακτοπλοϊκή απομόνωση του λιμανιού;

Απάντηση Υπουργείου